Analiza conţinutului şi a compatibilităţii PSM la
diferite specializări cu profil agroalimentar, din universităţi din
RO şi ţări UE (I);
Elaborarea unor PSM-cadru cu propuneri de includere
în registrul naţional al calificărilor din RO (II);
Realizarea unei baze de date (în cadul unui website
specific) cu domenii CDI specifice profilului AA şi elaborarea unui
ghid de bune practici (III);
Implementarea unor sisteme de evaluare şi asigurare a
calităţii specifice PSM cu profil AA (IV);
Informare şi publicitate privind derularea şi
rezultatele proiectului (V).
OBIECTIV I.
Analiza conţinutului şi a compatibilităţii PSM la
diferite specializări cu profil agroalimentar, din universităţi din RO
şi ţări UE
I.1.
Organizarea unui workshop de lansare a proiectului la care vor fi
invitate echipa de management, experţii incluşi în proiect şi toate
persoanele implicate în derularea proiectului, pentru stabilirea
responsabilităţilor, planificarea activităţilor, managementul
proiectului, stabilirea modalităţilor de comunicare între parteneri.
I.2.
Analiza PSM cu specific AA ce se derulează în universităţi din RO:
analiza planurilor de învăţământ, în relaţie cu competenţele şi
calificările menţionate.
I.3.
Analiza PSM cu specific AA din universităţi europene cu profil similar
şi întocmirea unei baze de date (descrierea calificărilor asigurate).
OBIECTIV II.
Elaborarea unor PSM-cadru specifice unor
specializări cu profil AA, cu propuneri de includere în registrul
naţional al calificărilor din RO
II.1.
Alcatuirea unor PSM-cadru pentru 8 tipuri de specializări care se
înscriu în profilul AA: Producţie agroalimentară şi relaţia cu mediul
(S1), Tehnologii şi echipamente, optimizarea proceselor aplicate în
industria alimentară (S2), Sisteme de procesare în (bio)tehnologii
alimentare (S3), Chimia, controlul şi expertiza alimentelor (S4),
Siguranţa şi securitate agroalimentară în relaţie cu mediul şi
consumatorul (S5), Igiena şi controlul produselor alimentare (S6),
Managementul calităţii produselor agroalimentare (S7),
Economie(management şi marketing) agroalimentară (S8)
II.2.
Definirea, pentru fiecare specializare PSM-cadru (S1-S8), a
conceptelor-cheie, descriptorilor generici specifici, a competenţelor de
cunoaştere şi funcţionale şi a corelaţiilor dintre competenţe-arii de
conţinut-discipline de studii şi credite, conform CNCIS.
II.3.
Activităţi de consultare şi 2 sesiuni de analiză benchmarking, cu
experţi internaţionali şi naţionali, cu agenţi economici (intreprinderi
de profil agroalimentar mari, IMMuri) şi asociaţii Alumni ale
partenerilor români (prin chestionare cu toţi partenerii proiectului) în
scopul realizării unor programe de studii ce conferă competenţe agreate
de mediul economic.
II.4.
Completarea formularelor de aplicaţie în scopul validării calificărilor,
pentru câteva specializări PSM selectate, conform metodologiei ACPART,
cu propuneri de includere în registrul calificărilor din RO.
OBIECTIV III. Realizarea unei baze de date (în cadrul
unui website specific) cu domenii CDI specifice profilului AA şi
elaborarea unui ghid de bune practici
III.1.
Definirea direcţiilor principale CDI specifice profilului AA şi selecţia
unor tematici europene prioritare, accesibile pentru elaborare de
proiecte de disertaţie (la nivel masterat) în universităţi de profil din
RO (baza de date).
III.2.
Conceperea şi realizarea unui ghid de bune practici în activitatea CDI
specifică PSM, în sistem tutorial.
III.3.
Dezvoltarea (şi implementarea) unui website specific ce include Ghidul
de bune practici şi baza de date specifică profilului AA pentru proiecte
de cercetare-inovare din RO şi UE, utilă în asigurarea sustenabilităţii
proiectului.
OBIECTIV IV.
Implementarea unor sisteme de evaluare şi
asigurare a calităţii specifice PSM cu profil AA
IV.1.
Analiza SWOT a proceselor specifice de instruire şi management al
calităţii aferente unor PSM cu profil AA: alocarea de resurse,
colaborări strategice, recrutarea şi promovarea personalului academic şi
de cercetare, recrutarea studenţilor master, achiziţia şi managementul
proiectelor CDI.
IV.2.
Implementarea sistemului de asigurare a calităţii adaptat PSM-cadru
selectate (pe baza analizelor SWOT) şi realizarea unui dosar de
autorizare pe baza standardelor şi indicatorilor de perfomanţă ARACIS.
Această activitate este prevazută pe durata a 24 luni
(anul 2 şi 3 al proiectului).
IV.3.
Aplicarea unor proceduri de evaluare a calităţii PSM selectate, de către
studenţi, absolvenţi, cadre didactice şi specialişti din mediul
economic, utilizând un sistem electronic de chestionare. Elaborarea unor
propuneri de îmbunătăţire a calităţii pe baza rezultatelor obţinute.
IV.4.
Activităţi specifice de monitorizare şi management a proiectului.
OBIECTIV V.
Informare şi publicitate privind derularea şi rezultatele
proiectului
V.1.
Informare şi publicitate privind derularea proiectului CALIMAS(activităţi
adresate universităţilor de profil din RO, grupurilor ţintă,
organizaţiilor din sectoarele ţintă agroalimentare, partenerilor
sociali, etc), pe toată durata derulării proiectului ( 36 luni).
V.2.
Reuniune finală de evaluare şi diseminare a rezultatelor - Conferinţă
naţională ”Programele
de studii masterale pe profil agroalimentar în raport cu standardele
asigurării calităţii şi ale cadrului naţional şi european al
calificărilor”.
Sunt invitaţi reprezentanţi din toate universităţile cu
specializări de profil agroalimentar, Agenţia ACPART, ARACIS, agenţi
economici, ONG-uri.
IV.3. Initierea unui Incubator de Afaceri ( IA) in
domeniul Biotehnologiilor Aplicate
Rezultate anticipate şi indicatori:
-
realizarea unor curicule armonizate specifice unor
specializări din cadrul domeniului AA ţinând seama de expertiza şi
experienţa experţilor de la partenerii transnaţionali, prin implicarea
celor trei parteneri români şi prin evidenţa la nivel naţional a tuturor
specializărilor acreditate;
-
realizarea de proiecte individuale şi comune de cercetare
în ştiinţe şi tehnologii AA, specifice PSM, utilizând infrastructura şi
baza materială de la universităţile partenere;
-
diseminarea rezultatelor proiectului prin participări la
simpozioane, workshopuri, analize comparative (benchmarking), schimburi
de experienţă între parteneri sau vizite la agenţi economici din ţară şi
strainatate.
Principalii indicatori de output ai proiectului sunt:
-
Nr.
specializări (calificări) îmbunătăţite: 8, corespunzând la 8 PSM
-
Nr.
universităţi sprijinite pentru a utiliza PSM-cadru armonizate: 20
-
Nr. de participanţi instruiţi pentru realizare de PSM: 80
-
Analize comparative pentru armonizarea programelor de
studii: 30
-
Chestionare de consultare a agenţilor economici şi
sociali privind calificările necesare pe profil agroalimentar: 120
-
Realizarea de materiale de informare privind calificările
oferite: 300
Indicatorii de rezultat:
-
Nr. de calificări care vor fi validate: 8
-
Nr. de PSM implementate: 8
-
Nr. de studenţi beneficiari: 500
-
Nr. de disertaţii bazate pe tematici de cercetare profil
AA: 80
-
Proiecte de cercetare la care participă masteranzi: 50
-
Parteneriate transnaţionale realizate prin
PSM-agroalimentar: 8
Grupurile ţintă
Directe
-
studenţi masteranzi de la specializări specifice
profilului AA (min.500 studenţi) din universităţile partenere;
-
absolvenţi ai programelor de licenţă (peste 1000) din
diferite universităţi de profil, colaboratoare din RO;
-
membrii ai asociaţiilor alumni (peste 500, din peste 20
de universităţi de profil din RO);
-
cadre didactice la programe master, din universităţi de
profil din RO (peste 200), interesaţi de compatibilizarea PSM cu
cerinţele calificărilor din RO şi UE.
Indirecte,
din mediul economic şi social:
-
agenţi economici interesaţi de calificări specifice
domeniului de procesare a produselor agroalimentare şi evaluare a
calităţii, siguranţei şi securităţii alimentelor);
-
patronate pe sectoare specifice de industrie alimentară;
-
absolvenţi care în prezent nu sunt încadraţi la locuri de
muncă de specialitate dar doresc reconversia spre specializări de
profil, cu mai mult succes;
-
organizaţiile alumni care fac publicitate locurilor de
muncă în aceste specializări;
-
agenţii de promovare şi plasare a forţei de muncă;
-
agenţii de consultanţă agricolă şi industrială;
-
organisme locale (agenţii de dezvoltare regională,
primării, direcţii agricole);
-
organizaţii neguvernamentale interesate de ofertarea de
joburi pe profil agroalimentar.
|